Kennelen

Avl og oppdrett

feb. 2013

Mitt navn er Trude Kleven og driver et lite oppdrett av Nova Scotia Duck Tolling Retriever. Hundene mine er først og fremst treningskompiser og familiehunder. Kull har jeg dersom de utpeker seg som gode representanter og vil kunne gi et positivt bidrag til rasen.

Mitt avlsmål har blitt ganske klart etter å ha hatt rasen siden 2003, og gjennom kontakt med andre tollereiere og oppdrettere. Friske hunder med god mentalitet, med et bra eksteriør og gode bruksegenskaper. Pose og sekk kan være vanskelig å få, men er noe jeg kommer til å strebe etter.Avlsdyrene skal ha kjent PRA, CEA, DE og JADD status for å unngå affisert avkom. De skal være øyelyst fri for arvelige sykdommer. Hofter og albuer skal være røntget fri, og med friske linjer bak. Hofteleddsdysplasi/HD er en utviklingsfeil i et eller begge hofteleddene, og skyldes en kombinasjon av arv og miljø. Det må foreligge en arvelig disposisjon for å utvikle HD.Jeg vil ha en lav innalvsgrad. Innavl fører til økt forekomst av to like varianter av et gen, som kan gi avkom med redusert overlevelse og/eller vigør. En del sykdommer overføres recessivt, det vil si at samme genvariant arves fra begge foreldrene. En genvariant kan ikke alene gi sykdom, men når det samme genet er tilstede.


Jeg ønsker å finne make som matcher den spesifikke tispen, slik at de kan forsterke hverandres positive sider, og der den ene kan veie opp med positive kvaliteter for den andres svakheter, noe alle individer har. Valpene bor inne hos oss. De første tre ukene er ro og trygghet sammen med mammaen i fokus, for å så legge mer og mer vekt på pregning av valpene, derav sosialisering og miljøtrening. Jeg ønsker å få trygge, sosiale valper, som har fått et godt grunnlag for videre trening og pregning. Valpekjøpere som ønsker å bruke hunden (f.eks. rallylydighet, lydighet, jakt, agility, NRH) vil bli prioritert.